Yushingijuku

hemmotYushingijuku Takada Dojo on Takada Sensein oma dojo, jolla on iaidoharjoituksia Yokohaman seudulla 2-3 kertaa viikossa eri saleilla. Vierailu hänen saleillaan Japanissa edellyttää jäsenyyttä ko. organisaatiossa sekä suoritettuja graduointeja.

Takada Sensein dojon blogiin pääset tästä linkistä: http://takadadojo.blogspot.com/ ja harjoitusaikoja voipi katsella osoitteessa
http://plaza.rakuten.co.jp/kuutyan

GRADUOINTI

Yushingijuku Takada Dojon pohjoismaiset, bulgarialaiset ja Baltian maiden harjoittelijat voivat osallistua dangraduointeihin Takada-sensein leirien yhteydessä. Kussakin maassa voi suorittaa kyuarvoja paikallisen Takada-sensein valtuuttaman tuomarikollegion edessä. Suomessa kyugraduointeja järjestää Suomen Muso Shinden Ryu yhdistys yhdessä Yushingijuku Takada Dojon kanssa. Dangraduoinnit hyväksyy Nippon Iaido Kyokain (NIK) hyväksymä japanilainen tuomari tai tuomaristo. Dan-kokeeseen tulijan on oltava NIK:n jäsen.

Dangraduointiin voivat osallistua ne harjoittelijat, jotka ovat Nippon Iaidô Kyôkain (NIK) jäseniä. Liittyminen tapahtuu samalla shodan-graduointiin ilmoittautumisen yhteydessä. Graduointiin osallistumisen edellytyksenä on vähintään vuosi ikkyû-arvon suorittamisesta ja oman dôjôn opettajan suositus.

Dan-graduointia varten pitää olla virallinen graduointiasu: montsukitakki, valkoiset tabit ja siisti hakama sekä zôrit, joissa on valkoiset nauhat.

Dangraduoinnit suoritetaan Takada-sensein leirien yhteydessä Suomessa tai Ruotsissa. Kuudennesta danista lähtien suorituspaikka on honbudôjô, Yokohamassa, Japanissa. Kuudetta dania varten pitää olla hankittu aito nippon-to, eli perinteinen japanilainen miekka. Koe on kaksiosainen: esikarsinta pohjoismaisilla leireillä ja varsinainen graduointi Yokohamassa elo-syyskuussa vuosittain.

Kyugraduointiin eli “vyökokeeseen” voi osallistua kun on ollut Yushingijuku Takada Dojon jäsen vähintään 3 kuukautta sekä käynyt iaidon perusharjoittelujakson. Lisäksi Yushingijuku Takada Dojon liittymismuodollisuuksien tulee olla kunnossa: liittymiskaavake täytetty ja toimitettu edelleen, liittymis- ja vuosimaksut hoidettu.

Graduoinneista perittävät maksut määritetään Japanin jenin kurssin mukaan mutta oheisesta taulukosta voi osapuilleen arvioida maksun suuruutta (siihen lisätään vielä lähetys- ym. kulut). Graduointimaksu maksetaan etukäteen ennen graduointia, ja jos graduointi hylätään, saa maksusta rekisteröintiosuuden takaisin. Graduointiin kuuluu kirjallinen koe sekä tekninen koe. Kumpikin on suoritettava hyväksytysti, muutoin suoritus hylätään.

Saat tästä MSR-käsikirjan, jossa on kyugraduointiin tarvittavat tiedot.

LIITTYMINEN

Liittyminen Yushingijuku Takada Dojoon tapahtuu täyttämällä liittymiskaavake (japaninkielinen, kts. täyttömalli alla) sekä maksamalla liittymis- ja vuosimaksut. Maksujen suuruus on riippuvainen Japanin jenin kurssista, sillä maksut menevät suoraan Japaniin. Maksuista voi kysellä tarkemmin osoitteesta: iaido [at] iaido.fi

KAAVAKKEET

Kyutaso

– Yushingijuku Takada Dojon liittymiskaavake sekä täyttömalli. Dojoon on liityttävä vähintään 3 kuukautta ennen ensimmäistä graduointia. Tutustu täyttömalliin huolella ennen lomakkeen täyttämistä. Kirjoita nimesi sille varatun kentän alareunaan: sen yläpuolelle tulee jättää tarpeeksi tilaa japanilaisin merkein kirjoitettavalle nimen selvennykselle.

– Kyugraduointiin ilmoittautuessasi tallenna tämä kyugraduointikaavake omalle koneellesi, täytä huolellisesti sen molemmat sivut ja lähetä se sähköpostitse osoitteeseen iaido [at] iaido.fi tai postita SMSRY:n puheenjohtajan osoitteeseen. Mahdollisista ongelmista kaavakkeen kanssa voi ilmoittaa samaan osoitteeseen.

Kyu-graduointiin kuuluu myös kirjallinen koe. Osallistujille lähetetään linkki nettilomakkeeseen, jossa vastataan annettuihin kysymyksiin. Vastaukset löytyvät MSR-käsikirjasta, johon linkki löytyy ylempää.

Muistutus: Nimi kirjoitetaan järjestyksessä Sukunimi, etunimi ja päivämäärät japanilaisittain vvvv-kk-pv.

Kokeeseen osallistujalla on oltava siisti, puhdas asu. Ikkyu-tasolle pyrkivällä on oltava montsuki-asu (vähintään montsuki-takki + alustakki, hakama sekä valkoiset tabit)

Dantaso

– Nippon Iaido Kyokain liittymiskaavake sekä täyttömalli. Nippon Iaido Kyokaihin on liityttävä 1. danin graduointiin ilmoittautumisen yhteydessä. Kirjoita kaavakkeeseen nimesi sille varatun kentän alareunaan. Sen yläpuolelle pitää jäädä tilaa nimen selvennykselle japanilaisin merkein. Lisäksi on maksettava NIK:n liittymis- ja vuosimaksut.

– Dangraduointiin ilmoittautuessasi tulosta tämä kaavake, täytä se täyttömallin avulla sekä lähetä joko skannattuna sähköpostitse osoitteeseen: iaido [at] iaido.fi tai postita SMSRY:n puheenjohtajan osoitteeseen. Mahdollisista ongelmista kaavakkeen kanssa voi ilmoittaa samaan osoitteeseen.

Jos palautat kirjallisen kokeen vastaukset sähköisessä muodossa on käytettävä jotakin seuraavista tiedostomuodoista: MS Word 97-2003 yhteensopiva dokumentti (.doc), Portable Document Format (.pdf) tai Rich Text Format (.RTF).

Ilmoittautumisen yhteydessä shodania yrittävät joutuvat täyttämään myös “daicho” kaavakkeen, jonka saa pyytämällä: iaido [at] iaido.fi osoitteesta. Täyttömalli tässä.

– Täytä lisäksi leireille osallistumislomake. Siihen merkitään ne Takada-sensein koko leirit, joille on osallistunut (muista merkitä myös tuleva graduointileiri): lomake ja täyttömalli
Huom! osaleirejä ei voi laskea mukaan. Japanissa tapahtuneista harjoitteluista voi laskea mukaan vain ne, joista on saanut erikoisharjoitusdiplomin (tästä pitää toimittaa kopio mukana).

– Muiden kaavakkeiden ohella pitää palauttaa kirjallinen koe. Kirjallisen kokeen kysymykset saa, kun on maksanut dan-kokeen osallistumismaksut Yushingi-tilille. Kokeen vastaukset palautetaan joko siististi käsinkirjoitettuina tai koneella tulostettuina A-4 kokoisella paperilla annettuun eräpäivään mennessä osoitteeseen iaido[at]iaido.fi tai SMSRY:n puheenjohtajan postiosoitteeseen. Vastaukset tulee kirjoittaa englannin kielellä tai vaihtoehtoisesti suoraan japaniksi.

– Huom! myöhästyneet paperit aiheuttava hylkäyksen, koska paperit on edelleen lähetettävä Japaniin honbulta annettuun eräpäivään mennessä ja kaikkien paperit pitää lähettää yhtenä eränä. Japanin honbulla paperit menevät sikäläisen johtokunnan tarkasteluun. Aikataulu on sellainen, että paperien pitää olla Japanissa n. 1 kk ennen tekniikkakoetta ja paperien kulkuun Japaniin on varattava 1 1/2-2 viikkoa. Yleensä Takada-sensei lähettää kysymykset noin 1 1/2 – 2 kk etukäteen.

– Dan-kokeen kirjallisiin ei Takada-sensei ole antanut mallivastauksia (toisin kuin kyu-kokeissa), vaan papereita tarkasteleva johtokunta katsoo vastausten perusteella kokelaan kypsyyttä. Kysyttyjä asioita on käsitelty hänen leireillään joko luennolla, harjoituksissa tai iltaistunnoissa. Danien on syytä huomata, että Sensei olettaa danien, varsinkin ylempien, osallistuvan koko hänen vierailuunsa, myös illanviettoihin. Osa keskusteluista on nähtävissä Hansha-lehtien leiriraporteissa, mutta kirjallisen kokeen kysymyksiin vastaaminen vaatii hieman oma-aloitteista työtä kirjojen tai Internetin ääressä.

Leave a Reply