Takada-sensei

Japanissa, Yokohamassa asuva Takada Gakudō (Shigeru) Sensei on meidän Musō Shinden Ryū opettajamme. Hän aloitti kendon harjoittelun vuonna 1951 (Showa 27) ja iaido-uransa kaksi vuotta myöhemmin ollessaan 15-vuotias.

Takada Sensein iaido-opettaja oli edesmennyt Matsuo Kenpu Sensei (iaido 10. dan), jonka dōjōon, “Dai Nippon Teigoku Shinkenkan Matsuo Dojo”, Takada Sensei liittyi joulukuun 6. päivä 1953. Kun hän oli saanut menkyo kaiden arvon Musō Shinden Ryū’ssa, hänen opettajansa pani hänet opiskelemaan myös muita budo-/ bujutsu-lajeja ja muita iai-koulukuntia.

Takada Sensei oli yksi nuorimmista, joka on saanut 8. dan’in Zen Nippon Iaidō Renmei’ltä. Monista syistä johtuen hän myöhemmin siirtyi toiseen järjestöön, Dai Nippon Iaidō Renmei’hin, ja syyskuussa 2001 hän oli yksi niistä jotka olivat perustamassa uutta järjestöä iaidolla: Nippon Iaidō Kyōkai. Takada Sensei on nykyisin hanshi, 10. dan. Kesällä 1999 hänellä oli “kanreki” eli hän vietti 60-vuotispäiviään. Hän harjoittelee joka aamu päivittäin kotonaan ja opettaa iaidoa kaksi – kolme kertaa viikossa Yokohaman alueella.

Sensei vieraili Pohjoismaissa ensi kertaa vuonna 1986, jolloin hän piti ensimmäisen iaido-seminaarinsa Upsalassa, Ruotsissa. Kaksi vuotta myöhemmin hän tuli myös Helsinkiin opettamaan iaidoa. Tämän seminaarin jälkeen Sensei on vieraillut molemmissa edellä mainituissa kaupungeissa vuorovuosin ja nykyään kerran tai kaksi per vuosi ja nykyään hän käy myös Virossa pitämässä leirejä. Näin ollen hänen pohjoismaisilla Musō Shinden ryū oppilaillaan on ollut mahdollisuus osallistua hänen ohjaukseensa viikon – kahden, jopa joskus kolmen viikon mittaisilla leireillä.

Sensein budo-ura on mittava. Tässä on joitain lajeista joita hän on harjoitellut (sekä sulkeissa hänen arvonsa ko. lajissa):

Musō Shinden ryū iaidō (menkyo kaiden)
Ōno-ha Hōki ryū iaijutsu (menkyo kaiden)
Mugai ryū iaidō (menkyo kaiden)
Hōzōin ryū sōjutsu (8th dan, kyōshi)
Araki ryū nagamakijutsu (7th dan, kyōshi)
Kendō (7th dan, kyōshi)
Shindō Musō ryū jōjutsu (7th dan, kyōshi)
Jūkendō (6th dan, kyōshi)
Yagyū ryū kusarigamajutsu (6th dan, kyōshi)
Yagyū ryū tessenjutsu (6th dan, kyōshi)
Tankendō (5th dan)
Araki ryū chikirikijutsu
Jūjutsu of Kito and Yōshin ryū
Iaidō of Araki, Eishin and Keishi ryū
Kuroda ryū Shurikenjutsu

Leave a Reply